Sempozyum çağrısı: Yerleşim Arkeolojisi Sempozyum Serisi X: Kökler ve Patiler: Bitkiler ve Hayvanlar Üzerinden Geçmişe Farklı Yaklaşımlar
- English
- Türkçe
Etkinlik Tarihi: 3-4 Haziran 2024
Özet Gönderimi: 19 Nisan 2024
İletişim: setarchsymposium@outlook.com
Hayvanlar ve bitkiler her zaman insanların sosyal ve ekonomik yaşamlarında oldukça önemli bir yere sahip olmuşlar, geçmişte toplumların ve bireylerin sosyal ve ekonomik davranışlarında belirleyici roller oynamışlardır. Başlangıçta beslenme ve barınma gibi temel insani ihtiyaçlar için kullanılan bu varlıklar, daha sonra ekonomik metalar haline de gelmişlerdir. Dahası, insanların onlarla etkileşimi temel insani ihtiyaçlar için kullanımın çok ötesine uzanmış; güç sembolleri, ritüel, din, mitoloji ve sanat gibi daha geniş kavramların da bir parçası olmuşlardır. Bu unsurlar, insanların çevrelerinde gözlemledikleri ve etkileşime girdikleri elementlere sembolik önem atfederek sosyal yapıları şekillendirmesine ve düzenlenmesine sebep olmuştur. Bu nedenle, insanların geçmişte bunları nasıl algılamış olabileceklerine dair bilgileri anlamak ve paylaşmak önemlidir.
X. Yerleşim Arkeolojisi Sempozyum Serisi'nde, farklı disiplinlerin, farklı araştırma gündemlerinin ve/veya birleşik disiplinlerarası araştırmaların aynı kavramları, bitkileri ve hayvanları, farklı perspektiflerden nasıl aydınlatabileceğini keşfetmeyi amaçlıyor, Paleolitik dönemden Osmanlı dönemine kadar insanlar, hayvanlar ve bitkiler arasındaki çok yönlü ilişkilere dair anlayışımızı geliştirmeyi hedefliyoruz. Çeşitli disiplinlerden lisansüstü öğrencileri ve yeni mezun araştırmacıları (mezuniyetlerinden beş yıl sonrasına kadar) hayvanların ve bitkilerin rollerine ilişkin bakış açılarıyla katkıda bulunmaya bekliyoruz. Araştırma temaları şunları kapsamaktadır:
- Ekonomik ve Faydacı Perspektifler: Beslenme, yiyecek hazırlama, paylaşma ve tüketim, evcilleştirme, tarım ve hayvancılık uygulamaları, yaylacılık ve göçebelik, ticaret, barınma, mobilya ve giyim için hammadde temini gibi açılardan bakılarak, geçmişte hayvanlardan ve bitkilerden yararlanılmasına dair tartışmalar.
- Ekolojik/Çevresel Etkiler ve Sürdürülebilirlik: İnsanın çevre ve çevrenin insan üzerindeki etkileri hakkında bitki ve hayvanlardan ne gibi bilgiler elde edinilebileceğine dair araştırmalar (iklim değişikliği, tarım topraklarının tükenmesi, aşırı otlatma, insanların değişen çevrelere adaptasyonu vb.). İnsan-çevre ilişkisiyle ilgili sürdürülebilirlik sorunlarını ele alan, insan-çevre etkileşimlerinin gelişen dinamiklerini aydınlatan ve bu çalışmaların mevcut ve gelecekteki sürdürülebilir kalkınma hakkında karar vermeye nasıl katkıda bulunacağını tartışan çalışmalar.
- Sembolizm, Mitoloji, Ritüel ve Din: Bitki ve hayvanların farklı kültürlerde sosyal statü, güç, otorite, cinsiyet ve grup/etnik kimliği vurgulamak için nasıl algılandığının ve kullanıldığının yanı sıra mitler, dini inançlar ve ritüel uygulamalardaki rollerine dair incelemeler (örneğin sanatsal gösterimler, kişisel süslemeler, kutsallık, kurbanlar ve libasyonlar gibi somut unsurlar ve sosyal davranış kuralları, tabular ve yasaklar, didaktik hikaye anlatımı gibi soyut unsurlar).
- Bilgi Yönetimi, Topluma Erişim ve Bilgiyi Yayma: Arkeolojik yerleşimlerde bulunan hayvan ve bitki kalıntıları önemli somut arkeolojik bilgi kaynaklarındandır. Bununla birlikte, kazı sırasında bu materyallerin sistematik bir şekilde toplanması zaman zaman göz ardı edilebilmektedir ve genellikle müze sergilerinde yer almamaktadırlar. Ek olarak, bu malzemeler genellik çok yararlı olan ancak tahrip edici analizlerin konusu olurlar ve bu analizlerin sonuçları nadiren geniş halk kitlelerine ulaşır. Bu sempozyumda bu konulara da değinebilmeyi amaçlamaktayız.
- Disiplinlerarasılık: Ne kadar faydalı?: Hayvanlar ve bitkiler genellikle arkeolojide disiplinlerarası araştırmaların konusudur. Sempozyumu sonuçlandırmak için arkeolojide disiplinlerarasılığın uygulanıp uygulanmadığını, nasıl ve hangi sorularla uygulandığını değerlendirebileceğimiz bir yuvarlak masa tartışması çağrısında bulunuyoruz. Bu aktivite sırasında ilgili konuların altını çizmek için bildiriler sunulabilir ve bu bildirilerin ardından bir saat sürecek bir tartışma gerçekleştirilebilir. Tartışma sonuçlarının, yuvarlak masa sırasında dile getirilen hususları özetleyecek biçimde bir belge olarak yayınlanmasını öngörüyoruz.
Bu sempozyumda bizlere eşlik etmenizi umuyor, ODTÜ kampüsünün samimi ortamında sizlerle tanışmayı ve paylaşımlarda bulunmayı sabırsızlıkla bekliyoruz!